Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 1 záznamů.  Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Vliv MCT na vytrvalostní výkon
Holá, Kateřina ; Vilikus, Zdeněk (vedoucí práce) ; Brandejský, Petr (oponent)
MCT tuky jsou triglyceridy, jejichž délka řetězce se pohybuje mezi 6 až 12 atomy uhlíku. V trávicím traktu se MCT tuky mění na mastné kyseliny se středně dlouhým řetězcem, jsou rychle vstřebávány a portálním žilním systémem transportovány přímo do jater, proto se do tukové tkáně neukládají. Kromě toho mohou tyto mastné kyseliny procházet mitochondriální membránou jater a svalů nezávisle na karnitinovém přenašeči, čímž se stávají velmi snadno dostupným zdrojem energie. Vytrvalostní sportovci si během výkonu snaží udržovat maximální zásoby glykogenu, proto by právě užívání těchto suplementů jako rychlého zdroje energie mělo vést ke zlepšení vytrvalostního výkonu. Cílem práce je poskytnout objektivnější pohled na převažující trendy a rozdílné závěry dílčích vědeckých studií a objasnit tak vliv MCT na sportovní vytrvalostní výkon. Práce je koncipována jako meta-analýza založená na shromažďování dat z již dříve publikovaných odborných studií zabývajících se MCT tuky v souvislosti se sportovním vytrvalostním výkonem. Pro vyhledávání těchto studií byla použita medicínská elektronická databáze PubMed a multioborová databáze EBSCO a Google Scholar. Meta-analýza neprokazuje jednoznačný vliv užívání MCT tuků na zlepšení vytrvalostního výkonu. Dvě provedené studie pozitivní vliv MCT tuků na vytrvalostní výkon...

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.